Program

VINTERSCENEN – Grenland Friteaters nye festivalhelg.

16. – 18. februar 2018

Tar pulsen på scenekunsten!

Konferanse – Forestillinger – Work in progress – Intimkonsert mm

 

Fredag 16. februar 

Folkets Hus kl 11:00 – 16:00

Konferanse om et aktuelt teaterpolitisk tema. (Dette annonseres senere)

Vi inviterer scenekunstnere fra hele Norge og representanter for bl a Norsk kulturråd, Norsk skuespillerforbund, Danse- og teatersentrum til refleksjon og debatt.

Friteatret kl. 18:00 Dokumentarfilm: «Det umuliges kunst» av Elsa Kvamme.   

Musikk av Henning Sommerro. Ett unikt stykke norsk og internasjonal teaterhistorie er her dokumentert! Dokumentar om den italienske teatermannen Eugenio Barba, om Odinteatrets opprinnelse og hvordan gruppen erobret verden. (90 min)

Odin Teatret ble dannet i Oslo i 1964 – det var et gruppeteater som man ikke tidligere hadde sett her i landet, som stod for en helt ny teaterform. Etter en tid i Norge uten noen form for økonomisk støtte, ble gruppen invitert til å etablere seg i den lille byen Holstebro i Danmark. Her utviklet den seg til å bli en av verdens mest kjente og respekterte teatergrupper. Odin teatret har gjennom årene reist og spilt forestillinger i hele verden.

Den norske filmskaperen Elsa Kvamme var i en periode skuespiller i Odinteatret. I denne filmen dokumenterer hun Odinteatrets historie gjennom stillbilder og filmklipp fra ulike forestillinger, intervju med Barba m fl.  

Friteatret kl. 20:00  URPREMIERE! «Heartbreak» med Ingvild Hogstad.

Musikk: Snorre Sjønøst Henriksen. Video: Jørn Steen. Lys: Agnar Ribe. Teknikk: Truls Hannemyr. Regi: Anne-Sophie Erichsen.  

I Heartbreak går vi løs på verdens mest forslitte tema: kjærlighetssorg. Men hva skjer i hjernen når hjertet blir knust? Burde vi si: jeg elsker deg av hele min hjerne? Det er nemlig der det verste marerittet utspiller seg. I forestillingen blander vi personlige erfaringer med nevrovitenskapelig forskning, videointervjuer med både vanlige folk og hjerneforskere, humoristiske betroelser, utagerende oppførsel og pinligheter.

 

Friteatret kl  22:00:  Teaterbaren er åpen – DJ SLOWFOX spiller lakkplater 

Gratis

 

Lørdag 17. februar

Porsgrunn Bibliotek kl 13:00 Porsgrunn Forteller (Gratis inngang)

37 fortellinger om et viktig møte. Regissør Thomas Storm og fotograf Camilla Jensen fra Nesodden – Lokalkraft –  samler innbyggere fra Porsgrunn. Alle kriker og kroker i biblioteket fylles opp med levende og personlige fortellinger.

«Vi ønsker et fargerikt og inkluderende samfunn – for alle. Og vi tror at ved å bli kjent med menneskene rundt oss, vil vi forbinde oss sterkere og mer selvfølgelig med dem. Den korteste veien til kjennskap om den andre, er i direkte menneskemøter hvor vi får anledning til å fortelle hverandre hvem vi er og hva vi kommer fra. Og fellesskapet kjenner vi konkret og spontant når vi opplever å være sammen om noe.» 

 

 

Friteatret kl 15:00 «Vi skulle ha svingt» SiDetDa Produksjoner 

Et lydverk, en roadmovie uten bilder, et teaterstykke uten scene. (45 min) 

Manus og regiassistanse: Gyrid Axe Øvsteng

Musikk, lyd og regi: Hågen Rørmark

Skuespillere: Nina Andreassen, Øyvind B. Lyse og Håkon Ramstad

Illustrasjon: Per Ragnar Møkleby  

Produksjonen er støttet av Fond for Lyd og Bilde, Dramatikkens Hus og Kunstnerbyen Skien.     

                                                                                 

Ælvespeilet kl 18:00 «Alt for Vitenskapen» Grenland Friteater

Regi: Tor Arne Ursin

Dette er teaterforestillingen om den geniale forskeren som gjorde industrieventyret Norsk Hydro mulig, men som nesten ble glemt etter sin død. Ikke mange kjenner til det spennende og fargerike dramaet og hans tragiske skjebne. ”De uvanlige hendelsene i denne historien har faktisk funnet sted, og personene som er skildret, har faktisk levd”, skriver biografen Lucy Jago.  

Med: Carl Henrik Ekblom, Kjersti Posti Høgli, Lars Løberg og Leif Arild Sanden.  (75 min)

 

Friteatret kl 20:00 “Sannhet” av og med Samovarteatret

Vi lever i en tid hvor grensen mellom det private og offentlige rom blir mer og mer utvisket.

Vi kan ytre oss og si våre meninger gjennom digitale medier uten nødvendigvis å måtte stå til ansvar for det. Begrepet «Fake news» har tatt verden med storm, og reist debatten rundt «sannhetene» vi bygger vår virkelighetsforståelse på. Vi kan skape et bilde av oss selv og våre liv gjennom blogger og sosiale medier. Er det bildet vi skaper, vårt sanne jeg? Hvilket forhold har vi som mennesker til sannhet? Forestillingen er et møte mellom ulike kulturer, ulike sjangre, ulike syn på sannhet – og et møte med publikum. Det hele ender i et felles måltid – hvor samtalen fortsetter og nye møter og sannheter kan oppstå.

I «Sannhet» har regissør Bente S. Andersen sammen med fotokunstner Torgrim Halvari, lysdesigner Jan Harald Jensen, teknikker Magnus Holm Slettebø, komponist/musiker Andreas Fliflet, skuespiller Turid Skoglund og danser Nikolay Shchetnev skapt en forestilling hvor tekst, det visuelle og melodiske reflekterer rundt sannhetens eksistens.  (90 min)                                                                

Samovarteateret ble etablert av Bente S. Andersen i Kirkenes i 1990. Teatret henter fremst inspirasjon og historier fra den arktiske regionen. Å speile samtiden og politiske strømninger i samfunnet er ett av teaterets grunnpilarer. Teatret samarbeider med kunstnere fra mange forskjellige land, fremst russiske.         

http://samovarteateret.com/no

 

kl 22:00  Åpen Teaterbar med Daniel Wien Live

Daniel krysser sjangergrensene mellom dronelandskap, electronica og techno. Han trakterer modulære synther, elektroakustiske instrumenter og mere. Som tilskuer suges du inn i et rom hvor det soniske universet foregår i ditt eget hode.

Gratis

 

Søndag 18. februar

Porsgrunn Kulturskole/ Friteatret kl 12 – 16 : Faglig forum

Hva rører seg i scenekunstmiljøet akkurat nå? Hvilke prosjekter er undervegs? Vi får smakebiter fra nye prosjekter og samtaler med kunstnerne. 

Med bl a Teater Nova, Hadle Reisæther, Løberg Teaterproduksjoner, Sagliocco ensemble

Friteatret kl 17:00  Sterud/ Kongsness  «Soft Manifesto»

Retarded is the new clever!

Soft Manifesto er poesiopplesning, hørespill og danseforestilling. Arbeidet veksler mellom disse formene og forsøker å fange øyeblikk
vi vanligvis ville gått glipp av om de hadde forblitt innenfor kun en av dem.

«Vi lar nye koblinger mellom det som alt finnes få komme til syne. Tenker på tekst som temperatur. Skriver fra kroppen heller enn om kroppen, og er interessert i tekst som relaterer til alt det vi ikke kan si noe om. Soft Manifesto unner seg selv alvor, samtidig befinner det seg stadig vekk i det humrende landskapet; knasende munnfuller med potetgull mellom sylskarpe metarefleksjoner. Det kommer til å tryne inn i hjertet ditt. Det handler om å miste ansikt, å ikke forsøke å stille verken seg selv eller andre i et godt lys, å unngå fristelsen å redde sitt eget skinn.»

Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Berg Kongsness har utdannelse og bakgrunn innenfor dans og koreografi. De produserer forestillinger, lage tekster, nettsted og seminar sammen. Siste årene har de arbeidet spesielt med tekst med ulike tilnærminger. Soft Manifesto hadde premiere på Black Box teater i Oslo i 2015.

Koreografi, utøvelse og tekst: Ann-Christin Berg Kongsness, Marte Reithaug Sterud; Scenografi: Henning H. Bergsvåg
Lysdesign: Elisabeth Kjeldahl Nilsson; Lydteknisk assistanse: Sigurd Ytre-Arne, Leo Preston; Kostyme: Fredrik Floen
Foto: Elisabeth Kjeldahl Nilsson, Trine Hisdal; Videodokumentasjon: Millimedia; Produksjon: Sterud/Kongsness Video-trailer: Sigurd Ytre-Arne Co-produksjon: Black Box teater.  Støttet av Kulturrådet

Et mer detaljert program legges ut etter hvert – følg med!

Billetter

Billetter: Festivalpass kr. 700.-  Dagspass kr 300.-  Enkeltbillett kr 200,-  (Alt for Vitenskapen kr 280.-) pluss avgifter

NB! Det legges ut et begrenset antall Early Bird Festivalpass for kun 530 kr!

Under 26, Studenter og Honnør får rabatt.

Billetter og informasjon : tlf 35 93 21 00 : hverdager kl 10-14

eller på e-post wendy.aasland@grenlandfriteater.com