Vinterscenen

VINTERSCENEN – Grenland Friteaters nye festivalhelg!

16. – 18. februar 2018

Tar pulsen på scenekunsten

Konferanse – Forestillinger – Work in progress – Intimkonsert mm

Bill

Torsdag 15 februar kl. 19.00 på Friteatret: Ekstraforestilling med Heartbreak

Fredag 16. februar

Folkets Hus kl. 11:00 – 16:00 Konferanse om lokalisering av fri scenekunst: Hvor (i granskauen) skal vi gjøre av den frie scenekunsten?  LIVESTREAMING HER: https://youtu.be/1WsIlhe6w_8

Scenekunstlandskapet er i rask endring. Men følger scenekunstpolitikken med? Hvordan ser vi for oss en framtidig støtteordning for kompanier som har holdt på over lang tid? Flere av våre viktigste nasjonale kompanier – som Jo Strømgren kompani og Verdensteatret – skal etter det gjeldende regelverket nærmest straks fases ut av basisfinansieringen og de offentlige støtteordningene. Hva skal skje med dem? Basisfinansieringsordningen er dessuten akkurat nå under utredning av Telemarksforskning.

Bør kompaniene få en geografisk forankring? Bør vi stille krav til at de bidrar til utviklingen av scenekunstfeltet? Til å skape flere møtepunkter, både med publikum og med det faglige miljøet?

Noen kompanier, som Teater Nor i Stamsund, Samovarteatret i Kirkenes, Sandsund/Lie i Dale i Sunnfjord, Studium Actoris i Fredrikstad og Grenland Friteater i Porsgrunn har bitt seg fast utenfor de store byene og ofte helt på tvers av de vanlige støtteordningene. Noen fellestrekk ved alle disse kompaniene er at de også driver en festival og har en sterk internasjonal orientering sammen med en lokal forankring og et lokalt publikum. Kan erfaringene herfra være med i arbeidet med nye modeller for publikumsarbeid og lokalisering av fri scenekunst? (Foto over: Dorota Wace for Samovarteateret, Foto under: Dag Jenssen) Konferansen er støttet av Norsk Kulturråd

Presentasjoner ved: Bente S. Andersen, Samovarteatret; Torkil Sandsund og Miriam Prestøy Lie, Teaterfestivalen i Fjaler; Torbjørn Gabrielsen, Stamsund Internasjonale teaterfestival; Kjell Moberg, NIE; Paolo Martini, Studium Actoris; Per Spildra Borg, Stella Polaris; Guri Glans, Jo Strømgren Kompani.

Lars  Torbjørn Gabrielsen, Norsk kulturråd

Politikerpanel: Lars Solbakken (Venstre), Geir Jørgen Bekkevold (Kristelig Folkeparti) og Åslaug Sem-Jacobsen (Senterpartiet).

Møteleder: Tor Arne Ursin, Grenland Friteater. 

Forestillingsprogram Fredag 16. 

Friteatret kl. 17:00  Work in Progress: Sagliocco Ensemble «To ord» av den prisbelønte franske dramatikeren Philippe Dorins.   På scenen er det en kvinne, en stol, en veske – og stillheten.  Kvinnen snakker til gjenstandene, eller rettere sagt prøver å sette ord på tingene. Soloforestillingen skal produseres i løpet av 2018. Regi: Anne Mali Sæther. Skuespiller: Guandaline Sagliocco. Musikk: Magnus Børmark. (Gratis)

 

Friteatret kl. 18:00 Dokumentarfilm: «Det umuliges kunst» av Elsa Kvamme.   Musikk av Henning Sommerro.  Ett unikt stykke norsk og internasjonal teaterhistorie er her dokumentert! Dokumentar om den italienske teatermannen Eugenio Barba, om Odinteatrets opprinnelse og hvordan gruppen erobret verden. (90 min)

Odin Teatret ble dannet i Oslo i 1964 – det var et gruppeteater som man ikke tidligere hadde sett her i landet, som stod for en helt ny teaterform. Etter en tid i Norge uten noen form for økonomisk støtte, ble gruppen invitert til å etablere seg i den lille byen Holstebro i Danmark. Her utviklet den seg til å bli en av verdens mest kjente og respekterte teatergrupper. Odin teatret har gjennom årene reist og spilt forestillinger i hele verden.

Den norske filmskaperen Elsa Kvamme var i en periode skuespiller i Odinteatret. I denne filmen dokumenterer hun Odinteatrets historie gjennom stillbilder og filmklipp fra ulike forestillinger, intervju med Barba m fl. 

 

Filmtrailer: 

 

 

Friteatret kl. 20:00  URPREMIERE! «Heartbreak» med Ingvild Hogstad. 

I Heartbreak går vi løs på verdens mest forslitte tema: kjærlighetssorg. Men hva skjer i hjernen når hjertet blir knust? Burde vi si: jeg elsker deg av hele min hjerne? Det er nemlig der det verste marerittet utspiller seg. I forestillingen blander vi personlige erfaringer med nevrovitenskapelig forskning, videointervjuer med både vanlige folk og hjerneforskere, humoristiske betroelser, utagerende oppførsel og pinligheter. 

Musikk: Snorre Sjønøst Henriksen. Video: Jørn Steen. Lys: Agnar Ribe. Teknikk: Truls Hannemyr. Regi: Anne-Sophie Erichsen.  

 

Friteatret kl  21:30: «One minute songs»  Intim minikonsert med Kristian Grennes. Utdrag fra en sangdagbok om en personlig reise gjennom melankoli til stillhet. Slå av mobilen, pust ut, og slapp av i et stille minutt utenfor tiden. ‘Hello’: Lydkunst av Ørjan Amundsen ‘Cosmic noise’: Installasjon av John Syrrist. Teknikk: Truls Hannemyr (Gratis)

 

Friteatret kl  22:00:  Teaterbaren er åpen – DJ SLOWFOX spiller lakkplater  (Gratis) 

Lørdag 17. februar

Porsgrunn Bibliotek kl 13:00 Porsgrunn Forteller (Gratis)

37 fortellinger om et viktig møte. Regissør Thomas Storm og fotograf Camilla Jensen fra Nesodden – Lokalkraft –  samler innbyggere fra Porsgrunn. Alle kriker og kroker i biblioteket fylles opp med levende og personlige fortellinger.

«Vi ønsker et fargerikt og inkluderende samfunn – for alle. Og vi tror at ved å bli kjent med menneskene rundt oss, vil vi forbinde oss sterkere og mer selvfølgelig med dem. Den korteste veien til kjennskap om den andre, er i direkte menneskemøter hvor vi får anledning til å fortelle hverandre hvem vi er og hva vi kommer fra. Og fellesskapet kjenner vi konkret og spontant når vi opplever å være sammen om noe.» (Foto: Camilla Jensen) 

Se teaser av Camilla Jensen her: vimeo.com/254344027

 

Friteatret kl 15:00 «Vi skulle ha svingt» SiDetDa Produksjoner 

Et lydverk, en roadmovie uten bilder, et teaterstykke uten scene. (45 min) 

Manus og regiassistanse: Gyrid Axe Øvsteng

Musikk, lyd og regi: Hågen Rørmark

Skuespillere: Nina Andreassen, Øyvind B. Lyse og Håkon Ramstad

Illustrasjon: Per Ragnar Møkleby  

Produksjonen er støttet av Fond for Lyd og Bilde, Dramatikkens Hus og Kunstnerbyen Skien. 

 

Friteatret kl 16: Samtale med dansekunstnerene Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness, som gjester festivalen med «Soft Manifesto». Sterud/ Kongsness har de siste årene arbeidet med tekst med ulike tilnærminger.»Vi sier ja til all dans, all tekst, alle ting, før vi plasserer dem omhyggelig. Lar nye koblinger mellom det som alt finnes få komme til syne. Tenker på tekst som temperatur. Skriver fra kroppen heller enn om kroppen, og er interessert i tekst som relaterer til alt det vi ikke kan si noe om.»

Ælvespeilet kl 17:15 «Dollarvegen» Foredrag v/ Tor Arne Ursin  (inngang inkludert i billetten til Alt for Vitenskapen) Med utgangspunkt i teaterbilder fra arkivet, forteller regissør Tor Arne Ursin om Industri og industriarbeid som tema i Grenland Friteaters forestillinger. 

 

Ælvespeilet kl 18:00 «Alt for Vitenskapen» Grenland Friteater

Regi: Tor Arne Ursin

Dette er teaterforestillingen om Kristian Birkeland, den geniale forskeren som gjorde industrieventyret Norsk Hydro mulig, men som nesten ble glemt etter sin død. Ikke mange kjenner til det spennende og fargerike dramaet og hans tragiske skjebne. ”De uvanlige hendelsene i denne historien har faktisk funnet sted, og personene som er skildret, har faktisk levd”, skriver biografen Lucy Jago.  

Med: Carl Henrik Ekblom, Kjersti Posti Høgli, Lars Løberg og Leif Arild Sanden.  (75 min) (Foto: Dag Jenssen)

 

Friteatret kl 20:00 “Sannhet” av og med Samovarteateret  (i billetten inngår suppe etter forestilling)

Vi lever i en tid hvor grensen mellom det private og offentlige rom blir mer og mer utvisket.

Vi kan ytre oss og si våre meninger gjennom digitale medier uten nødvendigvis å måtte stå til ansvar for det. Begrepet «Fake news» har tatt verden med storm, og reist debatten rundt «sannhetene» vi bygger vår virkelighetsforståelse på. Vi kan skape et bilde av oss selv og våre liv gjennom blogger og sosiale medier. Er det bildet vi skaper, vårt sanne jeg? Hvilket forhold har vi som mennesker til sannhet? Forestillingen er et møte mellom ulike kulturer, ulike sjangre, ulike syn på sannhet – og et møte med publikum. Det hele ender i et felles måltid – hvor samtalen fortsetter og nye møter og sannheter kan oppstå.  Etter forestillingen inviteres publikum til å spise suppe sammen med Samovarteateret. 

I «Sannhet» har regissør Bente S. Andersen sammen med fotokunstner Torgrim Halvari, lysdesigner Jan Harald Jensen, teknikker Magnus Holm Slettebø, komponist/musiker Andreas Fliflet, skuespiller Turid Skoglund og danser Nikolay Shchetnev skapt en forestilling hvor tekst, det visuelle og melodiske reflekterer rundt sannhetens eksistens.  (90 min)                                                                

Samovarteateret ble etablert av Bente S. Andersen i Kirkenes i 1990. Teatret henter fremst inspirasjon og historier fra den arktiske regionen. Å speile samtiden og politiske strømninger i samfunnet er ett av teaterets grunnpilarer. Teatret samarbeider med kunstnere fra mange forskjellige land, fremst russiske. (Foto: Torgrim Halvari)        

http://samovarteateret.com/no

kl 22:00  Åpen Teaterbar med Daniel Wien Live (Gratis)  Daniel krysser sjangergrensene mellom dronelandskap, electronica og techno. Han trakterer modulære synther, elektroakustiske instrumenter og mere. Som tilskuer suges du inn i et rom hvor det soniske universet foregår i ditt eget hode.

 

Søndag 18. februar 

Porsgrunn Kulturskole/ Friteatret kl 12 – 17: Faglig forum 

Hva rører seg i scenekunstmiljøet akkurat nå? Hvilke prosjekter er undervegs? Vi får smakebiter fra nye prosjekter og samtaler med kunstnerne. 

Hadle Reisæther Arbeidsvisning og samtale: «Kapital Del 1 – eit utdrag» Forestillingen har premiere på Hordaland Teater i september 2018. Regi: Jens Wergeland

I forestillingsrekka «Kapitalen for ein mann i det 21. århundre» vil skodespelar Hadle Reisæter undersøke korleis han som scenekunstnar stiller seg til same tekstlege og tematiske utgangspunkt gjennom livets ulike fasar. Er etikk og moral eit spørsmål om modning? Korleis vil dette endre seg i løpet av livet?

Forestillinga tar utgangspunkt i Stig Sæterbakken sin roman «Kapital» (2003), om den eldre kjøpmannen Konrad Ofting som i rettssalen slåst mot den urettferda han opplever rundt seg. Han er tiltala for økonomisk misleghald og eldpåsetting av eige konkursbu. Sjølv tiltalar han nasjonen. Det er ein verdikamp, der vesle David kjempar mot Goliat. Noreg er skurken, ei pengemakt som slukar menneskeverda.

 

Simone Thiis har det siste året lagt ned Teater Nova som hun har drevet i 15 år. Fra det å være et teater til å være bare Simone Thiis kom ut fra et ønske om ikke lenger å være den siste til å få betalt og den første til å måtte bære. Simone forteller om valgene hun har tatt nå, og da hun startet eget teater. Hvor kommer valgene fra og hva driver henne videre. Er valgene tatt ut fra frihet og eget ønske, eller av nødvendighet og press. Simone spør seg selv og åpner gjerne for spørsmål og debatt om hva frihet egentlig er for en kunstner som føler seg kallet. Har man egentlig noe valg? 

 

Drama-elever fra 3 MDB, Skien VGS, fremfører  monologer. Elevene har flere teaterfag og dette arbeidet hører inn under faget Teaterproduksjon.  Elevene har i oppdrag å være regissør, skuespiller, samt delta i produksjonen.  Elevene har selv valgt ut monologene.

Karine Holmen Jeg er på rømmen av H. Alfredsson, regi: Emil Alexander Nilsen; Emma Fosse Halvorsen «Styrtsjøen» fra Vaginamonologene av Eva Enlser, regi: Ingrid Frisens; Sander Edin Petter du henger etter fra 24 mislykte nordmenn av Jesper Halle, regi: Fredrick E. A. Rougthvedt; Kristian Johnsen «It´s not that I do it in cold blood» av Shannon Patterson, regi: Dan Filip Deilrinf; Maria Lid Specht Tanken er en ting av Tale Næss, regi: Dan Filip Deilrinf

Filmmaker Andersen  «Inntaket»  Bli med på en sniktitt inn i prøverommet til en forestilling om psykisk helse. Medvirkende i produksjonen er Kjersti Posti Høgli, Aslak Moe og Lars Løberg Andersen. Forestillingen blir produsert i samarbeid med Grenland Friteater.

 

 

Arbeidsvisning, Geddy Aniksdal-   skuespiller, regissør og medlem av  Grenland Friteater siden 1983.                                                                                                                                                                                                                     

 

Friteatret kl 17:00  Forestilling: Sterud/ Kongsness  «Soft Manifesto» 

Soft Manifesto er en hybrid mellom poesiopplesning og danseforestilling. Arbeidet veksler mellom disse formene og forsøker å fange øyeblikk 
vi vanligvis ville gått glipp av om de hadde forblitt innenfor kun en av dem.  I Soft Manifesto arbeider de med egenskreven tekst der de skriver fra kroppen heller enn om kroppen og er interessert i tekst som relaterer til alt det vi ikke kan si noe om.

«Vi lar nye koblinger mellom det som alt finnes få komme til syne. Tenker på tekst som temperatur. Skriver fra kroppen heller enn om kroppen, og er interessert i tekst som relaterer til alt det vi ikke kan si noe om. Soft Manifesto unner seg selv alvor, samtidig befinner det seg stadig vekk i det humrende landskapet; knasende munnfuller med potetgull mellom sylskarpe metarefleksjoner. Det kommer til å tryne inn i hjertet ditt. Det handler om å miste ansikt, å ikke forsøke å stille verken seg selv eller andre i et godt lys, å unngå fristelsen å redde sitt eget skinn.»

Dansekunstnerene Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Berg Kongsness har utdannelse og bakgrunn innenfor dans og koreografi. De produserer forestillinger, lage tekster, nettsted og seminar sammen. Siste årene har de arbeidet spesielt med tekst med ulike tilnærminger. Soft Manifesto hadde premiere på Black Box teater i Oslo i 2015.

 

Koreografi, utøvelse og tekst: Ann-Christin Berg Kongsness, Marte Reithaug Sterud; Scenografi: Henning H. Bergsvåg
Lysdesign: Elisabeth Kjeldahl Nilsson; Lydteknisk assistanse: Sigurd Ytre-Arne, Leo Preston; Kostyme: Fredrik Floen
Foto: Elisabeth Kjeldahl Nilsson, Trine Hisdal; Videodokumentasjon: Millimedia; Produksjon: Sterud/Kongsness Video-trailer: Sigurd Ytre-Arne Co-produksjon: Black Box teater.  Støttet av Kulturrådet

 

 

Billetter

Billetter: Festivalpass kr. 700.-  Dagspass kr 300.-  Enkeltbillett kr 200,-  (Alt for Vitenskapen /inkl foredrag v Tor Arne Ursin/ kr 280.-) pluss avgifter

Under 26, Studenter og Honnør får 50% rabatt på fullprisbilletter.

Billetter og informasjon : tlf 35 93 21 00 

eller på e-post wendy.aasland@grenlandfriteater.com