Vinterscenen

En helg med konferanse, forestillinger, arbeidsvisninger, konsert, installasjoner, fest! mat og mye mer… 

 

Early bird festivalpass i salg nå! 500 kr for hele festivalen – kun et begrenset antall. 

Kjøp early bird

Festivalpass for hele helgen kr 750  Enkeltbilletter 200 kr Rabatt for ungdom under 26 og honnør.

For mere info og bestilling ring tf. 35 93 21 00 hverdager (kl 10-14) 

Det kommer mer! Programmet utfylles fortløpende. 

 

Fredag 8. februar 2019

Kulturhuset Ælvespeilet kl 10:30 – 16  Dagskonferanse Gratis

Vi følger opp forrige Vinterscenes suksess med en ny scenekunstpolitisk konferanse: Inspirasjonskilde, repertoarfyll eller egenrådig kraft? Hva skal den frie scenekunsten være?

Da de frie gruppene startet på 1970-tallet skulle de være et alternativ til det tradisjonelle teatret. Siden har den frie scenekunsten ofte blitt omtalt som en viktig inspirasjonskilde for institusjonene. Etter hvert har frie grupper har fått innpass på institusjonsteatrenes scener.  Hvor står vi i dag?

Skal støtteordningene for fri scenekunst premiere den kunsten som får en plass på institusjonsteatrenes scener eller skal de fremme den frie scenekunstens egne måter å nå ut på? Skal Kulturrådet ta det økonomiske ansvaret for nyskapende repertoar i institusjonene eller bør institusjonene selv ta det?

 

Vi har invitert noen kunstnere som har definert nye situasjoner for å dele kunsten sin med publikum.  Dagen avsluttes med paneldebatt med deltakere fra fri scenekunst, institusjonsteatret, kulturadministrasjon og politikk. 

 

FRITEATRET kl 20:00 Dokumentarfilm BBOY for life (2012)    

Tre unge breakdanseres skjebne føres sammen gjennom kampen mot gjengvold og gjennom dansen, i en av de røffeste ghettoene i Sentral Amerika. Faren er reell, redselen er reell, men å danse er å gi liv til håpet. 

Gato var i Norge i 2016 for å delta i forestillingen «Vidas Extremas» med teatergruppen Beivvas fra Kautokeino, i 2016. Når han kom tilbake til Guatemala mottok han en drapstrussel fra det kriminelle kartellet MS13. Flere breakdansere har blitt drept eller bortført– deriblant Gatos bror. Flere kunstnere fra Norge og andre hjelper nå til for å få Gato over til Europa og vi håper han kan være med oss for å fortelle mer om seg selv, situasjonen i Guatemala og ikke minst: kunsten sin! 

FRITEATRET kl 22  DJ SnorreFromNorway

Teaterbaren er selvfølgelig åpen! Gratis

 

Lørdag 9. feb 

FRITEATRET kl 11:30 – 13 

Div. arbeidsvisninger  

Lavvon ved FRITEATRET kl 13 – 14

Draugen produksjoner Pop-up gilde

Måltid  

Med Stina Therese Lorås. Inntil for noen år siden var ikke Stina klar over at hun var samisk. Plutselig fortalte mormoren at familien kommer fra en sjøsamisk familie. Forestillingen er inspirert av mormoren som ble frarøvet det samiske. I dette spesielle gildet inviterer Lorås til fest i en lavvo, der maten og opplevelsen står i sentrum for å initiere til samtaler over maten. Temaet er skam, skyld og «hvor samisk er samisk nok?». 

 

 

Lørdag rundt om i Porsgrunn sentrum

Mine Nilay og gjengen Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang   Gratis

En street-art forestilling om frakobling. Vi møter 5 karakterer som på hvert sitt vis opplever utenforskap, anderledeshet eller

ensomhet i storbyen. En følelse av ensomhet griper rundt hele stykket og temaer som kjærlighet, vold i hjemmet og skjønnhetstyrrani blir illustrert av skuespillerne gjennom fysiske koreografier og tekst. Regi: Mine Nilay Yalcin Tekster: M.H.Hallum  Skuespillere: Junaid Khan, Hina Zaidi, Guillermo John Magno , Taro Vestøl Cooper og Jahanger Ali 

Støttet av Norsk Kulturråd, Oslo Kommune, Fond for lyd og bilde, Oslo Teatersenter og Nordic Black Theatre 

Gjennomsikten ved LAHELLE kl 16:30  

OneTrickPony Utsikt  

Et nygift par står utenfor sin første felles bolig.

Beliggenheten er både idyllisk med utsikt over fjorden, og faretruende nær vannkanten.
De nøler med å gå inn. Hvordan skal de få plass til betongbordet? Hvor er taket, og hvem var det som hadde nøkkelen? På underfundig vis vikler teksten og situasjonene mellom disse to seg ut.

Gyrids tekster har mange rom. Rom for latter, rom for undring, rom for refleksjon, rikelig med rom for undertekst, og ikke minst rom for å møte oss selv i døra -det er utrolig hvor morsomt det kan være iblant!

Tekst: Gyrid Axe Øvsteng, Skuespillere: Joakim Dan Jørgensen, Kjersti Posti Høgli og Tobias Vik, Regi: Anders Høgli Co-prod: Grenland Friteater

Gjennomsikten er tegnet og bygget av Kollaboratoriet ved Anna Andrea Vik Aniksdal, Jørund Bjørlykke og Sindre Wam

 

Kulturhuset Ælvespeilet kl 20:00 kr 250 

Grenland Friteater Flyktningens sju songar

Då Georg Johannesen ga ut si attdikting av Tu Fu sine 1200 år

 gamle tekstar i 1968 – so å seie i media-skuggen av Vietnam-krigen, kjendes dei merkeleg aktuelle. I åra som har gått, er tekstane ikkje vorte mindre aktuelle. Dei gjer stadig eit djupt inntrykk på lesarar og tilhøyrarar.

Tu Fu reknast av mange for den største kinesiske diktaren gjennom tidene. Han opplevde Tang-dynastiet sin bråe undergang. Han var esla til eit av dei høgste embeta i riket, men sank ned på tiggarstadiet – dreven frå provins til provins av krig og hungersnaud. Tu Fu var “ikkje ulik andre menneske unnteke i omfanget av hans kjenslevarheit.” Hans “eg” er alltid eit “me”.

Dette er den tredje framsyninga der Geddy Aniksdal tolkar Georg Johannesen sine tekstar. Regi ved Tor Arne Ursin.

FRITEATRET  kl 22

Dromedar Live 

Tidenes villeste live act tar plass på Vinterscenen! Dromedar er et av Norges up-and-coming undergrunnsband fra Oslo. Kan dette kalles art-rock, psykeldelisk raptus eller sensibel aktivistpunk?   

Dromedar sier selv om sin musikk at det er en «dada mix style fusion dance music, bringing expulsion of corrupted xenophobic forces into sudden ritualistic behaviour». 

 

 

Søndag 10. på Friteatret

Div. arbeidsvisninger, kunstnersamtaler  m.m.