Vinterscenen 2019

En helg med konferanse, forestillinger, arbeidsvisninger, konsert, installasjoner, fest! mat og mye mer… 

Early bird festivalpass i salg nå! 500 kr for hele festivalen – kun et begrenset antall. 

Kjøp early bird

Mer info om billetter under.

Fredag 8. februar 2019

Kulturhuset Ælvespeilet kl 10:30 – 16  Dagskonferanse 

Arrangemanget er gratis. Hent ut billett her

Vi følger opp forrige Vinterscenes suksess med en ny scenekunstpolitisk konferanse: Inspirasjonskilde, repertoarfyll eller egenrådig kraft? Hva skal den frie scenekunsten være?  Les mere om konferansen her 

Utenfor Ælvespeilet kl 16:30 – 23:00 fredag og lørdag   

The defense of the dream Liv Kristin Holmberg Installasjon/ Performance  

Hvilke verdi tillegger du våre drømmer? Hvilken plass gis drømmene i våre liv og i vår by? Kunstprosjektet «The Defense of the Dream» er et ønske om å skape et sted for våre drømmer, gi dem lys og liv. I dette prosjektet samarbeider kunstner Liv Kristin Holmberg med kunstner og scenograf Marianne Stranger. Velkommen inn i lysskulpturen som vil danne ramme for forestillinger, kvelds og nattestid – et ritual for vår drømmekraft. Forestillingen har fundament i Robert Musils og Fernando Pessoas drømmesyner.  

Medvirkende- Kokongmaker: Hroar Hesselberg, Kostymedesign, lysdesign og foto: Sofia Findahl, Performer: Janne Aass  Les mere om prosjektet her    

 

Friteatret kl 19:00 BBOY for life (2012) Dokumentarfilm  kr 200

Tre unge breakdanseres skjebne føres sammen gjennom kampen mot gjengvold og gjennom dansen, i en av de røffeste ghettoene i Sentral Amerika. Faren er reell, redselen er reell, men å danse er å gi liv til håpet. 

Gato var i Norge i 2016 for å delta i forestillingen «Vidas Extremas» med teatergruppen Beivvas fra Kautokeino. Når han kom tilbake hjem til Guatemala mottok han en drapstrussel fra en av verdens farligste gjenger. Flere breakdansere har blitt drept eller bortført– deriblant Gatos bror. Etter samtalen vil Nicolai López, selv danser, produsent m m, fortelle om situasjonen for Gato som den ser ut nå. Sammen med flere kunstnere fra Norge hjelper Nicolai for å få Gato over til Europa.               

Friteatret kl 21 – 00 kr 200: 

kl 21 Handeland/ Liene «Orgelet er en forlengelse av våre og Teigens lunger»                                 

 Ønskekonsert med Åpninger. Morten og Marie jobber med den sakrale og opphøyde Teigen, for de vet at Teigen ofte er trist. Ved hjelp av et lite femtitallsorgel synger de et knippe av hans beste låter, som «Optimist», «Mil etter mil» og «Bli bra igjen». I sine versjoner av låtene gir de seg hen til store følelser og inderlige kropper. De har jobbet låtene inn i kroppen til det kun er begeistring igjen.Konserten varer i 30 minutter. Om det er god stemning, byr er de på et ekstranummer.  Konsept/ utøvere: Marie Bergby Handeland og Morten Liene                                   

ÅPNINGER er et langsiktig samarbeid mellom de to kunstnerne hvor de utvikler og utøver opplevelsesbaserte tjenester. Under festivalen vil Marie og Morten fortelle om prosjektet sitt og tar gjerne imot besøk på kontoret sitt på Friteatret. Du kan også bestille enkelte tjenester fra menyen. 

«Vi har latt oss inspirere av serviceinnstilte yrker der tjenester ytes, og er opptatt av å imøtekomme bestillinger så godt vi kan. Hver tjeneste vi leverer vil alltid være innøvd med en estetisk og emosjonell preferanse. I ÅPNINGER arbeider vi med å slippe til store og varme følelser i kropp og stemme, med koreografi som struktur.» Mere info  her Støttet av Norsk Kulturråd og Fond for utøvende kunstnere

Friteatrets kjeller: Arnt Christian Teigen og Eduardo Balanza Tesla dreams

kl 22  DJ SnorreFromNorway    

Listen to SnorreFromNorway     Teaterbaren er selvfølgelig åpen! 

 

Lørdag 9. feb 

Friteatret kl 13:00 – 14  

Div. smakebiter av prosjekt underveis:   T.I.T.S., Draugen Prod, Gunn Inger Aareskiold m fl.  

Avviket Storgaten 103 kl 12:00  (inngang Tordenskioldsgate)  

Lars Vik  gjør en uhøytidelig testvisning av småbarnsforestillingen BIKUBEN av Jakob Mendel og Gitte Kath (DK). En høyst interaktiv beretning om en mann som har alt, og mister det… NB: begrenset antall plasser (barn har førsterett). 

Regi: Geddy Aniksdal  Teknologisk rekvisitør: Einar Otterstad Produsent: Tobias Vik  Bikuben en produksjon av Telemarks nest minste Teater Avvik, co-produsert  av Grenland Friteater. Planlagt premiere: mai 2019. Foto: Dag Jenssen

   

Lavvoen ved Friteatret kl 14    kr 200   

Draugen produksjoner Pop-up Gilde  Performance  

Med Stina Therese Lorås. Inntil for noen år siden var ikke Stina klar over at hun var samisk. Plutselig fortalte mormoren at familien kommer fra en sjøsamisk familie. Forestillingen er inspirert av mormoren som ble frarøvet det samiske. I dette spesielle gildet inviterer Lorås til fest i en lavvo, der maten og opplevelsen står i sentrum for å initiere til samtaler over maten. Temaet er skam, skyld og «hvor samisk er samisk nok?».   

Mere info om Draug prod. og prosjektet her

 

Rundt om i Porsgrunn sentrum 

Mine Nilay og gjengen Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang   

 

En street-art forestilling om frakobling. Vi møter 5 karakterer som på hvert sitt vis opplever utenforskap, anderledeshet eller ensomhet i storbyen. En følelse av ensomhet griper rundt hele stykket og temaer som kjærlighet, vold i hjemmet og skjønnhetstyrrani blir illustrert av skuespillerne gjennom fysiske koreografier og tekst. Regi: Mine Nilay Yalcin Tekster: M.H.Hallum  Skuespillere: Junaid Khan, Hina Zaidi, Guillermo John Magno , Taro Vestøl Cooper og Jahanger Ali 

Støttet av Norsk Kulturråd, Oslo Komm, Fond f lyd og bilde, Oslo Teatersenter, Nordic Black Theatre 

 

Henrys Hus (Storgt 101) kl 15 og kl 16 

Ivanir Hasson Olsen sammen med Porsgrunn Røde Kors Flerkultur  Eventyrbroen

Under noen dager i vinter har Ivanir (Cirkus Sibylla) holdt et fortellerverksted for Røde Kors flerkultur-gruppe.  Deltakerne inviterer til te-selskap hvor de forteller historier og synger. Og kanskje noen i publikum også har en historie de gjerne vil dele…?  

 

Gjennomsikten ved Lahelle kl 16:30  kr 200

OneTrickPony Utsikt av Gyrid Axe Øvsteng  

Et nygift par står utenfor sin første felles bolig. Beliggenheten er både idyllisk med utsikt over fjorden, og faretruende nær vannkanten.
De nøler med å gå inn. Hvordan skal de få plass til betongbordet? Hvor er taket, og hvem var det som hadde nøkkelen? På underfundig vis vikler teksten og situasjonene mellom disse to seg ut.

Gyrids tekster har mange rom. Rom for latter, rom for undring, rom for refleksjon, rikelig med rom for undertekst, og ikke minst rom for å møte oss selv i døra -det er utrolig hvor morsomt det kan være iblant!

Tekst: Gyrid Axe Øvsteng, Skuespillere: Joakim Dan Jørgensen, Kjersti Posti Høgli og Tobias Vik, Regi: Anders Høgli 

Gjennomsikten er tegnet og bygget av Kollaboratoriet ved Anna Andrea Vik Aniksdal, Jørund Bjørlykke og Sindre Wam  Les mere om forestillingen her

 

Kulturhuset Ælvespeilet kl 20:00   kr 250                  Kjøp billett   

Grenland Friteater Flyktningens sju songar

Då Georg Johannesen ga ut si attdikting av Tu Fu sine 1200 år

 gamle tekstar i 1968 – so å seie i media-skuggen av Vietnam-krigen, kjendes dei merkeleg aktuelle. I åra som har gått, er tekstane ikkje vorte mindre aktuelle. Dei gjer stadig eit djupt inntrykk på lesarar og tilhøyrarar.

Tu Fu reknast av mange for den største kinesiske diktaren gjennom tidene. Han opplevde Tang-dynastiet sin bråe undergang. Han var esla til eit av dei høgste embeta i riket, men sank ned på tiggarstadiet – dreven frå provins til provins av krig og hungersnaud. Tu Fu var “ikkje ulik andre menneske unnteke i omfanget av hans kjenslevarheit.” Hans “eg” er alltid eit “me”.

Dette er den tredje framsyninga der Geddy Aniksdal tolkar Georg Johannesen sine tekstar. Regi ved Tor Arne Ursin. Mere info om forestillingen her

 

Friteatret  kl 22  kr 200      Kjøp billett

Dromedar Live – Konsert  

Tidenes villeste live act tar plass på Vinterscenen! Dromedar er et av Norges up-and-coming undergrunnsband fra Oslo. Kan dette kalles art-rock, psykeldelisk raptus eller sensibel aktivistpunk?   

Dromedar sier selv om sin musikk at det er en «dada mix style fusion dance music, bringing expulsion of corrupted xenophobic forces into sudden ritualistic behaviour». 

Mer info om Dromedar her

 

Søndag 10. på Friteatret kr 250 med mat

kl 10:30             Northerns Drone Works – soft awakening – Konsert og Yoga  Listen to Northern Drone Works

kl 12-14                 Kunstnersamtaler og Arbeidsvisninger med Simone Thiis, Liv Kristin Holmberg m fl 

kl 14 Røde Emma Produksjoner  Cirkus Verdensteater  Arbeidsvisning og samtale  

Historien om Henning Dahl, anarkisten som ydmyket USA gjennom å snike seg inn på USA:s utenriksminister Kissinger i Oslo 1976, forkledd som skadet Vietnamveteran. Han som kastet en blodpose på Dronning Margrethe under en aksjon mot USAs 200-årsfeiring i Rebild Bakker i Danmark samme år. Han som gjorde en fuktig kveld på byen om til en aksjon mot politistaten. Og mye mer. Bærer av en rekke arketypiske, klassiske egenskaper og motsetninger: Mellom individ og kollektiv, skjebne og vilje, frihet og forpliktelse.

Arbeidet med forestillingen tar utgangspunkt i den samme grenseløsheten som Henning Dahl selv sto for. Med et mangfold av spillestiler og sceniske virkemidler, vises her ensemblets brede kompetanse, innen både fysisk og tekstlig teater og maskebruk. Forestillingen har premiere på Friteatret i Porsgrunn 1. mars.  Med: Svend Erichsen, Marie Hafnor, Jon Vegard Hovdal, Anne Viken, Regi: Tor Arne Ursin, Manus: Chris Erichsen og T A Ursin, Lyd og video: Chris Erichsen.  Støttet av Fritt ord, Fond f lyd og bilde og Oslo kommune.

Festivalen avsluttes med et felles måltid og…?

 

                                                                                                    

                                                                      Mat søndag 10.  inngår i dags- og festivalpass! 

For mer info og bestilling ring tlf. 35 93 21 00 hverdager (kl. 10-14) 

Festivalpass for hele helgen kr 750! EARLY BIRD kr 500,   50% rabatt for ungdom under 26 og honnør.

NB! Dersom du har festivalpass MÅ du også ta ut billett til hver forestilling du ønsker se, for å sikre deg plass!