Vinterscenen

En helg med konferanse, forestillinger, arbeidsvisninger, konsert, installasjoner, fest! mat og mye mer… 

Festivalpass : kr 750,-  Enkeltbilletter  her

Festivalpass

NB! Dersom du har festivalpass MÅ du også ta ut billett til hver forestilling du ønsker se, for å sikre deg plass! På arrangementer uten entréavgift, gis først plass til de som har  festivalpass. Mer info om billetter under.

Fredag 8. februar 2019  

Kulturhuset Ælvespeilet kl 10:30 – 16  Dagskonferanse

Konferansen streames live her: https://m.youtube.com/watch?v=xjJyyIAcKs0

Arrangementet er gratis, men du må hente ut billett. Det gjør du her

Vi følger opp forrige Vinterscenes suksess med en ny scenekunstpolitisk konferanse: Inspirasjonskilde, repertoarfyll eller egenrådig kraft? Hva skal den frie scenekunsten være?  Foto: Bent Gundersen Les mere om konferansen her 

 

 

Rådhusamfiet kl 16:30 – 23:00

The defense of the dream Liv Kristin Holmberg Installasjon/ Performance

Hvilke verdi tillegger du våre drømmer? Hvilken plass gis drømmene i våre liv og i vår by? Kunstprosjektet «The Defense of the Dream» er et ønske om å skape et sted for våre drømmer, gi dem lys og liv. I dette prosjektet samarbeider kunstner Liv Kristin Holmberg med kunstner og scenograf Marianne Stranger.

Velkommen inn i lysskulpturen som vil danne ramme for forestillinger, kvelds og nattestid – et ritual for vår drømmekraft. Forestillingen har fundament i Robert Musils og Fernando Pessoas drømmesyner.

«The Defense of the Dream» er en forestilling for ett menneske av gangen. PÅMELDING: send sms med ditt navn til telefonnummer 97195857, og du vil bli tildelt tid for oppmøte. Begrenset antall plasser.  Fellesseansen ikveld, lørdag 9., er dessverre avlyst!  Medvirkende – Scenograf og medskaper: Marianne Stranger, Kostymedesign (foto oven): Sofia Findahl, Performere: Janne Aass og Lea Basch  (Gratis inngang)

Les mere om prosjektet: http://livkristinholmberg.no/work/1774-2/     og Liv Kristin Holmberg: http://livkristinholmberg.no/

Friteaterkveld –  fra kl 18 og utover  kr 200/ 100  kjøp billett

Friteatret kl 18 Arbeidsvisning

Inntaket – Fortellinger fra virkeligheter

(Gratis visning) Hannahs liv har vært turbulent, med utallige innleggelser og mengder med utskrevne medisiner. 

Hun har blitt hentet av politiet, utsatt for tvang og blitt behandlet for en rekke forskjellige diagnoser. Selv om Hannah er bedre i dag, har veien vært lang og kronglete. Kunne noe vært gjort annerledes? Bli med Hannah på en reise i hennes fortid for å finne hvor det gikk galt.

Inntaket er en co-produksjon mellom Filmmaker Andersen og Grenland Friteater. Premiere høst 2019.  Medvirkende: Kjersti Posti Høgli og Lars Løberg Andersen, Regi: Aslak Moe  

 

Friteatret kl 19:00 BBOY for life (2012) Dokumentarfilm + samtale  kr 100  kjøp billett

Regi: Coury Deeb. Tre unge breakdanseres skjebne føres sammen gjennom kampen mot gjengvold og gjennom dansen, i en av de røffeste ghettoene i Sentral Amerika. Faren er reell, redselen er reell, men å danse er å gi liv til håpet.

Gato var i Norge i 2016 for å delta i forestillingen «Vidas Extremas» prod. av Det Samiske Nasjonaltheatret Beivvas i Kautokeino. Når han kom tilbake hjem til Guatemala mottok han en drapstrussel fra en av verdens farligste gjenger. Flere breakdansere har blitt drept eller bortført– deriblant Gatos bror. Etter samtalen vil Nicolai López, selv danser, produsent m m, fortelle om situasjonen for Gato som den ser ut nå. Sammen med flere kunstnere fra Norge hjelper Nicolai for å få Gato over til Europa.

 

Drop-in i Friteatrets kjeller:

Eduardo Balanzas  Radio Cobra Performance

Balanza og hans medvert Arnt Christian Teigen, vil søke det umulige.

Balanzas arbeid kretser rundt språkets flertydige allsidighet, anvendt og undersøkt som instrument i skapelsen av språklige performancer og radioseanser; hvor skillet mellom musikk og performancekunst bryter sammen. Balanza kobler sammen fragmenter som reklameslogans og hverdagssnakk, litteratur og egne tekster, meldinger på sosiale medier og klisjéer. dette kulminerer i en mektig lydkulisse, et sted midt mellom performancekunst og radio.

Prosjektet gir en mulighet til å reflektere over dimensjonen ’et annet sted’, forstått som et raust rom innenfor en samtid som i økende grad promoterer inklusjonsbegrepet som avskrekkningsmiddel i møte med forskjellighet og forandring. Sammen vil kunstnerne bøye tiden og danne selvportretter av ettermennesket.

kl 21 Handeland/ Liene «Orgelet er en forlengelse av våre og Teigens lunger»

Ønskekonsert med Åpninger. Morten og Marie jobber med den sakrale og opphøyde Teigen, for de vet at Teigen ofte er trist. Ved hjelp av et lite femtitallsorgel synger de et knippe av hans beste låter, som «Optimist», «Mil etter mil» og «Bli bra igjen». I sine versjoner av låtene gir de seg hen til store følelser og inderlige kropper. De har jobbet låtene inn i kroppen til det kun er begeistring igjen.Konserten varer i 30 minutter. Om det er god stemning, byr er de på et ekstranummer.  Konsept/ utøvere: Marie Bergby Handeland og Morten Liene   Foto: Morten Arnfred                                

ÅPNINGER er et langsiktig samarbeid mellom de to kunstnerne hvor de utvikler og utøver opplevelsesbaserte tjenester. Lørdag 9. kl 12-14 vil Marie og Morten ta imot besøk på kontoret sitt på Friteatret. Der vil de fortelle om prosjektet sitt, og du kan bestille enkelte tjenester fra en meny.

«Vi har latt oss inspirere av serviceinnstilte yrker der tjenester ytes, og er opptatt av å imøtekomme bestillinger så godt vi kan. Hver tjeneste vi leverer vil alltid være innøvd med en estetisk og emosjonell preferanse. I ÅPNINGER arbeider vi med å slippe til store og varme følelser i kropp og stemme, med koreografi som struktur.» Mere info om prosjektet og kunstnerene  her

kl 22  DJ SnorreFromNorway  – Teaterbaren er selvfølgelig åpen!

Snorre Sjønøst Henriksen er komponist og kunstner basert i Berlin.  Han er også en del av Northern Droneworks.

Snorre har skapt musikk, produsert lydeffekter og fremført med ulike scenekunstprosjekter og som solo artist i Norge, USA og Europa. Han har gitt ut egen musikk på diverse uavhengige plateselskaper som Capthca Records of Kikimora Tapes, så vel som på egenhånd. I 2013 gikk han ut fra School of the Art Institute of Chicago. Et aspekt av arbeidet innebærer også en kuratorisk praksis som begynte i 2007 med Out Of Time Festival, og han har siden kuratert musikkarrangementer og kunstutstillinger, som f.eks Seaside Picnic i Langesund, samt en serie med Picnic Baskets i Berlin i den sammenheng.

Listen to SnorreFromNorway

 

Lørdag 9. feb 

Avviket Storgaten 103 kl 12:00  (inngang Tordenskioldsgate)

Bikuben    Gratis – barn har førsterett! (fra 4 år)

Lars Vik  gjør en uhøytidelig testvisning av småbarnsforestillingen BIKUBEN av Jakob Mendel og Gitte Kath (DK). En høyst interaktiv beretning om en mann som har alt, og mister det… NB: begrenset antall plasser.

Regi: Geddy Aniksdal  Teknologisk rekvisitør: Einar Otterstad Produsent: Tobias Vik  Bikuben en produksjon av Telemarks nest minste Teater Avvik, co-produsert  av Grenland Friteater. Planlagt premiere: mai 2019. Foto: Dag Jenssen

 

 

 

Huken 7d (vis-a-vis Friteatret) kl. 12:00 og 20:45  (Inkludert i festivalpass)

Fru Svendsens hus

Ved siden av Friteatret står det et tomt hus. Noen unge kunstnere blåste støv av nøklene og spurte om tillatelse til å komme inn. Husets innhold blir musikk, handlinger, møbler og tekster. Fru Svendsens hus er en husinstallasjon hvor du kan komme og gå som du vil. Maks 15 publikummere av gangen

kl. 12:00: Kristian Grennes    kl. 20:45: Sylvisphere (Stig Nordberg Hansen, Einar Ottestad)

«Jeg kunne begynt å telle rommene, men hva ville poenget vært med det? Dagen ville vært akkurat den samme, med te og kaffe, og kjeks, og klut til å tørke med om det trengs. Jeg setter pris på tiden jeg har. Stegene er målrettet. Tankene er målløse. Smilet skal være begeistret. Jeg går til speilet. Sminker meg. En stjerne glitrer i kinnet samtidig som kledningen knirker kvelden inn.
En spasertur blant stjernene. Møter ingen. Er ikke alene. En romdrage på galaktiske vinder. Et steg forbi. Trår på trær av teori. Brennende blikk i et hav av antimaterie.»     Tinglandskap/tekstlandskap: Guro Brudvik Dalene, Kristian Grennes  Lydlandskap: Sylvisphere Bildelandskap: Ann Charlotte Birkeland Berberg

Friteatret  (Inkludert i festivalpass)

kl 12 – 14  Åpninger  Morten og Marie tar imot på kontoret sitt for samtale og bestilling av tjenester.

kl 13 Smakebiter av prosjekter underveis:

Simone Thiis: Da New Age kom til bygda er arbeidstittelen på et forestillingsprosjekt som fokuserer på spørsmålene omkring frihet/valg og individualisme/kollektivisme, med utgangspunkt i alternativbevegelsens framvekst. Simone Thiis egen historie, som barn av Harald Thiis, grunderen av New Age i Norge, vil være omdreiningspunktet. Det har dukket opp fortellinger fra barn av hippiene, av de som vokste opp i frie kollektiver, fra Christiania, men ennå ikke noe  fra alternativbevegelsens barndom i Norge. Anne-Sophie Erichsen har regi og forestillingen skal ha premiere høsten 2019.

Gunn Inger Aareskjold: Gi meg en klovn mens jeg lever. «Et skeivt blikk på hva sykdom gjør med et menneske, og hvordan dødens nærvær løfter fram livskraften og lysten til å leve. Da det sto på, var det ikke til å holde ut. I ettertid, derimot, ser jeg at jeg sitter på en gullgruve av morsomme, saftige og rampete historier. Jeg har ledd mye av meg selv, og nå ønsker jeg at andre skal få le av og med meg også.»

Henrys Hus, Storgaten 101  kl 12:30 og 17  Gratis

Mine Nilay og gjengen Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang

En street-art forestilling om frakobling. Vi møter 5 karakterer som på hvert sitt vis opplever utenforskap, anderledeshet eller ensomhet i storbyen. En følelse av ensomhet griper rundt hele stykket og temaer som kjærlighet, vold i hjemmet og skjønnhetstyrrani blir illustrert av skuespillerne gjennom fysiske koreografier og tekst.

Regi: Mine Nilay Yalcin Tekster: M.H.Hallum  Skuespillere: Junaid Khan, Hina Zaidi, Guillermo John Magno , Taro Vestøl Cooper og Jahanger Ali. Foto: Mine Nilay Yalcin  Mer om Asfaltpuls  her

 

Lavvoen ved Friteatret kl 14    kr 200/ 100   kjøp billett

Draug produksjoner Pop-up Gilde  Installasjon/ performance

Med Stina Therese Lorås. Inntil for noen år siden var ikke Stina klar over at hun var samisk. Plutselig fortalte mormoren at familien kommer fra en sjøsamisk familie. Forestillingen er inspirert av mormoren som ble frarøvet det samiske. I dette spesielle gildet inviterer Lorås til fest i en lavvo, der maten og opplevelsen står i sentrum for å initiere til samtaler over maten. Temaet er skam, skyld og «hvor samisk er samisk nok?».  Vertinne: Ida Holthe Lid

Mere info om Draug prod. og prosjektet her

 

Henrys Hus (Storgt 101) kl 15 og kl 16       Gratis 

Ivanir Sibylla Hasson sammen med Porsgrunn Røde Kors Flerkulturelle gruppe  Eventyrbroen

Under noen dager i vinter har Ivanir (Cirkus Sibylla) holdt kreativt fortellerverksted for Røde Kors flerkulturelle – gruppe.  Deltakerne inviterer til et interaktivt te-selskap Under Samme Tak hvor de i en uhøytidelig atmosfære vil dele fortelling og sang. Les mer om Ivanir og Cirkus Sibylla her

Rådhusamfiet kl 16:30 – 22:00

The defense of the dream Liv Kristin Holmberg Installasjon/ Performance

(For mer info, se over)  Forestilling for ett menneske av gangen. PÅMELDING: send sms med ditt navn til telefonnummer 97195857, og du vil bli tildelt tid for oppmøte. Begrenset antall plasser. Fellesseansen ikveld lørd. 9., er dessverre avlyst.          

Gjennomsikten ved Lahelle kl 16:30  kr 200/ 100    Kjøp billett

OneTrickPony Utsikt av Gyrid Axe Øvsteng   NB! Felles transport fra Friteatret kl 16:15!

Et nygift par står utenfor sin første felles bolig. Beliggenheten er både idyllisk med utsikt over fjorden, og faretruende nær vannkanten. De nøler med å gå inn. Hvordan skal de få plass til betongbordet? Hvor er taket, og hvem var det som hadde nøkkelen? På underfundig vis vikler teksten og situasjonene mellom disse to seg ut.

Gyrids tekster har mange rom. Rom for latter, rom for undring, rom for refleksjon, rikelig med rom for undertekst, og ikke minst rom for å møte oss selv i døra -det er utrolig hvor morsomt det kan være iblant!

Tekst: Gyrid Axe Øvsteng, Skuespillere: Joakim Dan Jørgensen, Kjersti Posti Høgli og Tobias Vik, Regi: Anders Høgli  Foto: Hans Petter Eliassen

Gjennomsikten er tegnet og bygget av Kollaboratoriet ved Anna Andrea Vik Aniksdal, Jørund Bjørlykke og Sindre Wam  Les mere om forestillingen her

 

Friteatret kl 18:30  Arbeidsvisning og kunstnersamtale (Inkludert i festivalpass)

Ali Djabbary Ferdaminne del 2,  Tyskland

Ferdaminne  tar utgangspunkt i skuespillerens egen flukt som ung mann fra Iran til Norge, en reise som tok mer enn to år. Etter 30 år er han tilbake i Tyskland og møter sin egen fortid på flukt. Minner om møte med en annen verden. Om spenningen med en uvant frihet. Ferdaminne er en forestilling i tre deler. Her vises del 2. Etter visningen samtaler Chris Erichsen med kunstnerne.

Fremførelse: Ali Djabbary  Lyd, bilde og scenografi: Ole Jørgen Løvås, Kunstnerisk konsulent: Shanti Brahmachari, Produsent: TekstLab 

Kulturhuset Ælvespeilet kl 20:00   kr 250/ 125                  Kjøp billett

Grenland Friteater Flyktningens 7 songar

Då Georg Johannesen ga ut si attdikting av Tu Fu sine 1200 år gamle tekstar i 1968 – so å seie i media-skuggen av Vietnam-krigen, kjendes dei merkeleg aktuelle. I åra som har gått, er tekstane ikkje vorte mindre aktuelle. Dei gjer stadig eit djupt inntrykk på lesarar og tilhøyrarar.

Tu Fu reknast av mange for den største kinesiske diktaren gjennom tidene. Han opplevde Tang-dynastiet sin bråe undergang. Han var esla til eit av dei høgste embeta i riket, men sank ned på tiggarstadiet – dreven frå provins til provins av krig og hungersnaud. Tu Fu var “ikkje ulik andre menneske unnteke i omfanget av hans kjenslevarheit.” Hans “eg” er alltid eit “me”.

Dette er den tredje framsyninga der Geddy Aniksdal tolkar Georg Johannesen sine tekstar. Regi ved Tor Arne Ursin. Forestillingen varer ca 40 min. Foto: Dag Jenssen Mere info  her  

 

Huken 7d (vis-a-vis Friteatret) kl. 12:00 og 21   (Inkludert i festivalpass)

Fru Svendsens hus

 En husinstallasjon hvor du er fri til å komme og gå som du vil. I Huken står et tomt hus. Hverdagen er der inne, rett ved siden av universet. Livet er der, sammen med evigheten.

Kapittel 1, kl. 12:00: Kristian Grennes

Kapittel 2, kl. 20:45: Sylvisphere (Stig Nordberg Hansen, Einar Ottestad)

Scenografi/tekst: Guro Brudvik Dalene, Kristian Grennes

 

 

Friteatret  KONSERT kl 22  kr 200/ 100      Kjøp billett

 

Cathrine Hovland og Truls Hannemyr

varmer opp med intim-soul i Lille Sal!  Foto: Anniken Weber

 

Dromedar Live

Tidenes villeste live act tar plass på Vinterscenen! Dromedar er et av Norges up-and-coming undergrunnsband fra Oslo. Kan dette kalles art-rock, psykeldelisk raptus eller sensibel aktivistpunk?

Dromedar sier selv om sin musikk at det er en «dada mix style fusion dance music, bringing expulsion of corrupted xenophobic forces into sudden ritualistic behaviour».

Foto: Simen Rånes  Mer info om Dromedar her

Søndag 10. på Friteatret Faglig Forum Dagspass kr 250 (inkl mat kl 15)  kjøp billett

kl 10:30-11:30 Konsert og Yoga med Northern Drone Works  og instruktør: Nina Grønnerød 

Nina er medeier av Yoga Grenland, hun har lang erfaring og underviser yoga for alle nivåer.  Du trenger ingen erfaring for å bli med. Snorre Sjønøst (Northern Droneworks) spiller! NB! Få plasser. Lurt å melde seg på til anette.rode@grenlandfriteater.com

Listen to Northern Drone Works

kl 12                   Tom Hovinbøle (Kunsthall Grenland) samtaler med Stina Lorås (Draug prod)        

kl 12:30              T.I.T.S. Badman Arbeidsvisning og samtale (fremføres på engelsk)

«A study of a cliché masculinity. T.I.T.S. will research male leaders of 21st century and their behaviour and attempt to understand human nature to be charmed by these «bad boys». T.I.T.S. aim to learn more about these respected yet offensive, indecent, naughty, immoral, villanious human beings and try to reflect why people fall for them. We will explore the topic through reenactment of behaviour, recreation of their appearance and facial expressions, creating choreographies, based on their gestures and possible re-staging of their speeches. We are interested in what happens if it is all expressed via the female body.»

kl 13:30              Tom Hovinbøle samtaler med Liv Kristin Holmberg (The defense of the dream) 

kl 14                    Arbeidsvisning og samtale:

Røde Emma Produksjoner  Cirkus Verdensteater

Historien om Henning Dahl, anarkisten som ydmyket USA gjennom å snike seg inn på USA:s utenriksminister Kissinger i Oslo 1976, forkledd som skadet Vietnamveteran. Han som gjorde en fuktig kveld på byen om til en aksjon mot politistaten. Og mye mer.

Arbeidet med forestillingen tar utgangspunkt i den samme grenseløsheten som Henning Dahl selv sto for. Med et mangfold av spillestiler og sceniske virkemidler, vises her ensemblets brede kompetanse. Planlagt premiere 1. mars.  Med: Svend Erichsen, Marie Hafnor, Jon Vegard Hovdal, Anne Viken, Regi: Tor Arne Ursin, Manus: Chris Erichsen og T A Ursin, Lyd og video: Chris Erichsen  Foto: NTB Scanpix  Les mere om prosjektet her  

kl 15  Festivalen avsluttes med et felles måltid (mat inkludert i festivalpass) 

Fotot forestiller Draug prod.  

For mer info og bestilling ring tlf. 35 93 21 00 hverdager (kl. 10-14) 

Festivalpass for hele helgen kr 750! 50% rabatt for ungdom under 26 og honnør.

NB! Dersom du har festivalpass MÅ du også ta ut billett til hver forestilling du ønsker se, for å sikre deg plass!